Hakkımızda| Markalarımız| Mini Web Sitelerimiz| Sertifikalar| Kataloglar| İletişim Bilgileri
Üretim - Sakız Üretimi

Sakız Üretim Süreci

Sakız üretim süreci gelenek ve son teknolojinin birleşimidir. Ürünün kendisi gibi sürekli gelişimden geçmiştir.

Karışımın Hazırlanması

İlk aşamada, hammaddeler 50 ila 400 kg arasında ürün tutabilen ısıtılmış bir karıştırıcıya eklenir. İlk malzeme, bitmiş ürünün çiğnenebilir kısmını sağlayan "sakız özütü"dür. Diğer malzemeler daha sonra belirli bir sırayla eklenir: Şeker bazlı sakız için: glikoz şurubu, şeker, gliserin ve esanslar.

Şekersiz sakız için: maltitol şurubu (sorbitol ya da manitol gibi), şeker yerine geçebilecek tatlandırıcılar (asparteme gibi), yoğun tatlandırıcılar, gliserin, esanslar. Kabartma tuzu, florin, kalsiyum tuzu vb. gibi çiğnedikçe salınan kullanışlı malzemeler sonradan eklenir. Hammaddelerin ağırlığı ölçülür ve bilgisayar kontrollü sistemlerle önceden belirlenmiş zamanlarda belirli dozlarda eklenir. Böylece karışımın birebir tekrarlanabilirliği sağlanır.

Çıkarma

Sakıza istenen şeklin verilebilmesi için karışım halindeki kütle, uygun biçimde kesilmiş ve sarılmış düzgün tabakaların elde edildiği ekstrüderden geçirilir. İlk ekstrüderden çıkan karışım, sürekli bir şerit veya somun şeklindedir. Bunlar bantlar üzerine yerleştirilir ve soğumaya bırakılır.

Balonlu Sakız

Üretiminde ise ikinci bir ekstrüder kullanılarak şeritler halinde sakız elde edilir. Daha sonra bu şeritler parçalara bölünür ve bitmiş ürün olarak sarılır. Şrit veya topak seklinde üretim yapılırken,

Sonrasında ürün, uzun ve ince şeritler oluşacak şekilde kesilir; bunlarla geleneksel şerit sakızlar yapılır. Topak şeklindeki sakızlar için ise ürün küçük toplar halinde kesilir. Son olarak, elde edilen sakız, oda sıcaklığı ile serin arasında bir derecede ısıtılır ve uygun kıvama gelmesi sağlanır. Şeritler, gereği kadar bekletildikten sonra son ambalajın elde edildiği “kes ve sar” makinelerine konur. Burada sakız, kaplama adı verilen bir işleme tabi tutulur.

Kaplama

Bu aşamada sakızın iç taraftaki yumuşak bölümü sert ve gevrek bir kabukla kaplanır ve sakızın çiğneme işlemi başladığı anda ani bir tat ve ferahlık hissi verebilmesi için tatlandırma yapılır. Ürün, 400 ila 1500 kg sakız alabilen geniş kaplama tavalarına konur. Sakızın üzerine şurup, tatlandırıcı ve renklendirici püskürtülür.

Yuvarlama ve püskürtme işlemi, uygun biçimde kuruma yapılabilmesi için kontrollü sıcaklık ve nemde gerçekleştirilir.

Sarma ve Ambalajlama

Bu çok önemli bir aşamadır çünkü diş ambalaj ürünün imajını temsil eder ve tazeliğini gösterir. Halen en sık kullanılan sakız ambalajı, plastik film kaplamalı çevir-aç kutulardır. Blister ambalaj ve on parçalı çubuklar da tercih edilen ambalaj türleri arasındadır.

Sakızlar genellikle çubuklara veya tek parçalı paketlere sarılır. Öte yandan şerit sakızlar öncelikle koruma amaçlı alüminyum bir ambalaja, daha sonra da gruplar halinde çubuklara sarılır.

MERTSAN GIDA VE İHT.MAD.SAN. VE TİC A.Ş.
KOZA MAHALLESİ EVREN 1 SANAYİ SİTESİ 1678 SOKAK NO:25 ESENYURT İSTANBUL/TURKEY P.K.:34538
T: +90 (212) 672 73 38 (pbx)
F: +90 (212) 672 73 41
E: info@mertsangida.com
© Copyright 2025 MERTSAN GIDA VE İHT.MAD.SAN. VE TİC A.Ş. Tüm hakları saklıdır.